Paikalliset | 19.01.2023 14:44

Aseman eskarit kotiutuivat Pahkamäkeen

Aseman eskarit kotiutuivat Pahkamäkeen

Uudet tilat on otettu haltuun. Tammentuvan päiväkodin esikoululaiset Fanni Korhonen ja Emma Kimari ovat värittäneet ketut ja nyt parhaillaan askartelevat niille kodit.

—Eskarissa tehdään tehtäviä, leikitään, harjoitellaan kirjaimia ja riimipareja. Kivointa on askartelu, tytöt pohtivat.

Asemanseudulla toteutui viime syksynä pitkään odotettu haave, kun esiopetus sai uudet tilat Pahkamäen koulun kyljestä.

Eskari toimi aikoinaan Pahkamäen niin sanotussa puukoulussa, mutta ahtauden takia se siirrettiin Tammentaantien varteen pankin vanhoihin tiloihin. Sijoituksen piti olla väliaikainen, koska 60-luvulla rakennettu kiinteistö ei vastannut esiopetuksen tarpeita.

Toisin kuitenkin kävi. Eskari oli ehtinyt toimia pankin tiloissa jo seitsemän vuotta, kunnes varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta päätti toukokuussa 2021 moduulin rakennuttamisesta Pahkamäen koulun läheisyyteen. Moduuliratkaisua perusteltiin joustavuudella: kaupunki on tiloissa Parmaco Oy:n vuokralaisena ja 180-neliöistä tilaa pystyy tarvittaessa siirtämään.

Viime elokuussa moduulissa aloitti kaksi eskariryhmää, Vuorenpeikot ja Menninkäiset.

—Eteinen on pieni, mutta muuten tilat ovat toimivat, sanoo Tammentuvan päiväkodin johtaja Päivi Kuorilehto.

Erityisen tärkeää oli sijainti. Eskari on tietynlainen välivaihe, siirtymä päiväkodista peruskouluun. Siksi on oleellista, että eskari toimii koulun läheisyydessä.

Edelliset tilat olivat paitsi fyysisesti myös henkisesti kaukana koulusta ja sen puitteista.

—Nyt on huomattavasti matalampi kynnys olla koululuokkien kanssa yhteydessä ja tehdä yhteistyötä, vahvistaa varhaiskasvatuksen opettaja Eini Leppäkoski.

Oma piha on pieni vajaalle 30 lapselle, mutta eskarit voivat leikkiä myös koulun pihalla. Ulkoliikunnassa on mahdollista hyödyntää koulun kenttiä, ja perjantaisin eskareilla on oma liikuntasalivuoro.

Leppäkoski ja kollega varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Sainio kehuvat Pahkamäen aluetta monipuoliseksi. Lähellä on paitsi koulun puitteet myös koski, metsä, pururata ja hiihtomaja.

—Tarvittaessa kutsubussilla pääsee keskustaan, Leppäkoski jatkaa.

Jonkin verran vaivaa aiheuttaa siirtymät ruokailuun. Eskarit syövät aamupalan, lounaan ja välipalan koulun ruokalassa. Henkilöstön toiveista huolimatta sisäkäytävää moduulista koululle ei saatu rakennettua.

 

Digitaidot tämän vuoden teemana

Menninkäiset-ryhmässä on kuulemma tutkittu lunta. On katseltu pienellä elektronisella mikroskoopilla tarkemmin, mitä se sisältää. Lopputulemana opittiin, ettei lunta todellakaan kannata syödä.

—Se oli ihan likaista! Sen seassa oli kiviä ainakin, kertoo eskarilainen Otso Viili.

Liedossa on tänä lukukautena korostettu digiosaamista. Pahkamäen esiopetuksessa on hyödynnetty muun muassa jättinäyttöä, tabletteja ja kamerakynää. Erityiskiitoksen henkilöstö antaa varhaiskasvatuksen digitutori Elina Helinille.

—Elina on käynyt paikan päälläkin tekemässä kaikkea digiasioihin liittyvää lasten kanssa. Hänen palkkaamisensa on ollut kaupungilta hyvä panostus, Sainio sanoo.

Esiopetus on kaikkineen monipuolista koulumaailmaan valmistautumista. Harjoitellaan matemaattisia ja kielellisiä taitoja, liikutaan, musisoidaan, harjoitellaan kädentaitoja ja liikenteessä liikkumista sekä tutustutaan luontoon.

—Ehkä tärkein on sosiaalisten taitojen opettelu. Sitähän tämä on jatkuvasti, Leppäkoski kiteyttää.

Toki myös lasten omia mielenkiinnonkohteita kuunnellaan.

—Tämä on sellainen ikä, että lasten taidoissa on isoja yksilöllisiä eroja. Pelkästään se vaikuttaa, onko lapsi syntynyt keväällä vai joulukuussa, Leppäkoski vertaa.

Fanni Korhonen kertoo oppineensa lukemaan. Hän on kaverinsa Emma Kimarin kanssa jo pohtinut kouluun siirtymistä.

—Ollaan suunniteltu, että sitten kun ollaan koulussa, Emma voi joskus tulla tekemään meille läksyjä. Ja sitten minä voin joku kerta mennä tekemään läksyt Emman luokse.

Tulevana syksynä alkaa vuonna 2017 syntyneiden lasten esiopetus. Liedossa eskariin voi ilmoittautua Wilman kautta, ja ilmoittautumisaika on 30. tammikuuta—12. helmikuuta.

Liedossa on esiopetusyksiköt Pahkamäen lisäksi Jokilaakson, Taatilan, Ilmaristen, Littoisten, Loukinaisten, Tarvasjoen ja Yliskulman koulujen yhteydessä. Vuorohoidon esiopetus toimii Jokilaakson päiväkodin tiloissa ja ruotsinkielinen esiopetus Kisakallion päiväkodissa. Esiopetusta on myös Kukonharjan yksityisessä päiväkodissa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.